Депресивните разстройства ще се превърнат в причина №1 за загуба на

...
Депресивните разстройства ще се превърнат в причина №1 за загуба на
Коментари Харесай

Само в първата година на пандемията депресиите са скочили с 25%. НЗОК не заплаща консултация с психиатър

Депресивните разстройства ще се трансфорат в причина №1 за загуба на работоспособност в света към 2030 година, е планувала СЗО през 2008 г. 
" Депресията е победима. За съжаление с пандемията доста се усилиха депресивните разстройства. По последни данни първата година от Covid епидемията са се нараснали с 25%, за втората година към момента се вършат разбори ", уточни в изявление за БНР Елена Цонева-Папуджиева, основател на портал на пациента и модератор на форума " Лицата на депресията - провокации и отговорности ", който се организира през днешния ден. Сред някои от участниците са доктор Цветеслава Гълъбова и акад. Дроздстой Стоянов.

На форума ще бъде представен барометър на депресията – проучване на 10 експертни екипа от Централна и Източна Европа и Прибалтика.
" Данните са доста стряскащи. В България е доста дребен броят на лекари психиатри, които са напълно на частна процедура – единствено 1% от всички психиатри. Здравната каса не заплаща съвещания с психиатри. Всички психически услуги в България са напълно частни и всеки, който има потребност от психическа помощ, е заставен да заплаща между 15 и 60 евро на посещаване. Огромна сума, изключително за хора, които страдат от рецидивни депресивни разстройства или биполярни ефикасни разстройства, да не приказваме за шизофрениите и доста тежки диагнози ", разяснява Папуджиева в предаването " Преди всички ".
Ние сме единствената страна в Европа с минимален % реимбурсация на антидепресантите, означи Елена Цонева-Папуджиева.

" Стигмата продължава да е доста сериозна, доста тежка. Нямаме навика да потърсим помощ, да не ни е позор, надлежно по този начин да бъде измислена самата система, че хората, които имат психологични проблеми или са минали през тежки депресии, да бъдат одобрявани, за тях да има различен вид работа, човек да бъде в действителност напълно оздравял. "
Цялото изявление слушайте в.
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР